Assalammualaikum dan salam sejahtera
Pengenalan Stevia
Stevia merupakan 150 spesies herba daripada keluarga bunga
matahari (Astereacea). Ia secara rasminya ditemui pada kurun ke-19 oleh
Dr.Moises Santiago Bertoni. Beliau menamakannya sebagai Stevia Rebaudiana
Bertoni sebagai penghormatan kepada ahli kimia Paraguay. Ia merupakan tumbuhan
yang berasal daripada kawasan tropika dan sub-tropika di Amerika Selatan dan
Amerika Tengah. Stevia yang digunakan secara meluas sebagai pemanis adalah
stevia dari spesies Rebaudiana. Ia juga dikenali sebagai sweetleaf, sugarleaf
atau sweet herb.
Ia merupakan sejenis tumbuhan herba berbatang lembut. Untuk
menanamnya, medium yang digunakan adalah dari jenis poros supaya tiada air yang
akan bertakung selepas ia disiram. Daunnya berbentuk bujur, batangnya halus dan
bergerutu. Dalam keadaan optimum Stevia boleh mencapai ketinggian sehingga 1
meter atau lebih. Ia mengeluarkan bunga kecil warna putih.
Merupakan produk yang mengandungi ekstrak dari daun stevia.
Kemanisan yang terhasil dari daun stevia merupakan Pemanis Semulajadi yang 300
kali lebih manis dari gula biasa. Kajian klinikal menunjukan STEVIA berguna
sebagai pengganti gula. Lebih dari sifat pemanis, kajian juga menunjukkan kesan
penurunan tahap kawalan Diabetes, Penurunan tahap tekanan darah tinggi dan
penurunan berat badan untuk pesakit obesiti.
Kegunaan Stevia
Kegunaan Stevia sebagai pemanis mula disedari oleh orang
Eropah pada kurun ke-16. Sejak itu ia mula digunakan dengan meluas di Eropah
sehinggalah dibawa ke Asia. Walaubagaimanapun kajian terhadap Stevia hanya mula
dilakukan pada kurun ke-19 apabila para pengkaji di Brazil mendengar cerita
yang sehelai daun Stevia boleh memaniskan sebiji buah peria dan juga secawan
teh herba yang kelat. Ia mula dikaji oleh seorang ahli botani Paraguay yang
bernama Moises S.Bertoni yang kemudiannya menulius antara artikel-artikel awal
mengenai Stevia pada awal kurun ke-19.
Ciri yang paling unik mengenai Stevia ialah ia merupakan
pemanis semulajadi yang tidak mengandungi kalori. Ciri ini telah menarik minat
para pengkaji untuk menjalankan kajian terhadap Stevia. Kajian terhadap
toksidnya,mendapati kandungan utama yang menyebabkan ia manis iaitu Steviosid
tidak toksid.
Khasiat Stevia
-Mengimbangi kandungan gula dalam badan.
-Menurunkan kadar gula yang terdapat di dalam darah sesuai
untuk pesakit diabetes dan hypoglycemia.
-Melawaskan pembuangan air kencing.
-Meningkatkan kadar tenaga di dalam tubuh badan.
-Melicinkan dan memutihkan kulit serta awet muda.
-Membantu sistem penghadaman makanan.
![]() |
Pokok Stevia |
Kelebihan Stevia
Kandungan utama yang menyebabkannya rasa manis adalah bahan
steviosides yang tidak mengandungi toksik.
Steviosides yang diambil secara oral adalah berkesan untuk menurunkan
tekanan darah dan ia mungkin boleh dipertimbangkan sebagai bahan alternatif
atau tambahan untuk pesakit darah tinggi.
Ujian terhadap kesan hipoglisemik glikosid (kekurangan gula
dalam darah) dalam stevia mendapati steviol tidak menghasilkan glukosa,
bermakna ia baik untuk penghidap diabetes / kencing manis.
Pengkaji Denmark mendapati hipoglisemik in vitro yang
dilakukan steviosid dan steviol berupaya menghasilkan insulin melalui tindakan
terus terhadap sel-sel beta.
Ada kajian menyatakan Stevia juga digunakan sebagai tonik
untuk jantung dan berfungsi menstabilkan tekanan darah serta degupan jantung.
Ekstrak Stevia Rebaudiana yang bebas kalori atau sifar
kalori sesuai digunakan bahan ganti gula biasa bagi golongan yang mengalami
masalah obesiti yang ketagihan gula.
Dua kajian dilakukan oleh Purdue University's Dental Science
Research Group mendapati steviosides menghalang pembentukan plak (karat) gigi
dan membantu menghalang gigi berlubang (cavities).
Tiada ulasan:
Catat Ulasan